sobota, 8 września 2012

Puszyste babeczki czekoladowe z waniliowym lukrem

Osobiście uważam, że nie ma nic lepszego niż czekoladowe babeczki, a już rozpoczęty od nich dzień musi być udany. Wykorzystałam przepis z programu Marty Stewart, znanej z wielu smacznych przepisów i przekrętów podatkowych. Przyznam się, że nie przepadam za jej programami, w tej działce przoduje u mnie oblizująca palce Nigella niż utrzymująca sterylnie czystą kuchnię pani Stewart. Przepis jest jednak niesamowity, prosty i smaczny, a jednocześnie w pewien sposób wykwintny, z czym wiązała się też okazja, na którą babeczki były pieczone - 25 rocznica ślubu przyjaciół moich rodziców. Miało być smacznie, ładnie i wytwornie.





Składniki na babeczki:

  • 1 2/3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki masła (w temperaturze pokojowej)
  • 100 gramów gorzkiej czekolady
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki wody
W misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i sól. W misce nad garnkiem z gorącą wodą rozpuścić czekoladę, odstawić na chwilę do ostygnięcia. Ubić masło z cukrem na puszystą masę (ok. 3-5 minut), dodać przestudzoną czekoladę i ubijać do połączenia składników przez ok. 2 minuty. Wbijać po jednym jajku, nadal miksując, dodać śmietanę i ekstrakt waniliowy - do połączenia. Do masy dodawać na zmianę mąkę i wodę (seria powinna zaczynać się i kończyć mąką) - miksować do powstania jednolitej masy przez ok. 2 minuty. Wypełnić foremki do 3/4 wysokości i piec w 190 stopniach przez 20 minut.


Składniki na lukier waniliowy:
  • 4 białka
  • 11/4 szklanki cukru pudru
  • 40 g masła posiekanego na kawałki i schłodzonego
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • nasionka z 1 laski wanilii
W żaroodpornej misce, umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą (tak, aby woda nie dotykała dna miski), umieścić białka i cukier. Ubijać delikatnie masę trzepaczką przez ok 8-9 minut, następnie zdjąć ją z ognia i ubijać mikserem na sztywną pianę przez 12 minut. Dodać masło, aby dobrze się połączyło, następnie ekstrakt z wanilii i nasiona, ubijać jeszcze przez chwilę i przyozdabiać schłodzone babeczki.

Wyszło, jak widać na zdjęciach - smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz