Przyszła jesień, więc dzisiaj babeczki o jesiennych smakach. Ponieważ nie miałam dzisiaj ochoty na zakupy ani na długie ślęczenie w kuchni, przejrzałam kulinarne zasoby i gruszki same wpadły mi w ręce. Do tego pozostałe z poprzednich wypieków zmielone orzechy i nawet mikser nie był potrzebny. No dobra, lukier wybrałam sobie już trochę bardziej pracochłonny, ale to dlatego, że ciągle szukam sposobu na ten idealny.
O ile sama zjadam zazwyczaj jedną swoją babeczkę, ponieważ jestem już zasłodzona oblizywaniem łyżek, o dzisiaj zjadłam cztery sztuki. Poza tym, czy może być coś lepszego niż babeczka i kakao w takie zimne dni? Może jedynie jeszcze lepsza babeczka.
Składniki na babeczki:
Składniki na lukier:
Przybrane babeczki ukoronowałam jeszcze sosem karmelowym z poprzedniego przepisu. Jak dla mnie towarzystwo, któremu nie mogę się oprzeć :)
Smacznego!
O ile sama zjadam zazwyczaj jedną swoją babeczkę, ponieważ jestem już zasłodzona oblizywaniem łyżek, o dzisiaj zjadłam cztery sztuki. Poza tym, czy może być coś lepszego niż babeczka i kakao w takie zimne dni? Może jedynie jeszcze lepsza babeczka.
Składniki na babeczki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki ciemnego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki zmielonych orzechów (u mnie pół na pół ziemne solone z włoskimi)
- 100 gramów masła (roztopionego)
- 2 jajka (u mnie z bonusem w postaci 2 żółtek)
- 2 gruszki pokrojone w kostkę
- 1 szklanka mleka
Wykonanie najprostsze z możliwych - w jednej misce połączyć suche składniki. W drugiej mleko wymieszać z jajkami, dodać masło. Dolać mokre składniki do suchych - wymieszać. Na koniec wmieszać delikatnie gruszki. Piec ok. 18-20 minut w 180 stopniach.
- 3 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka "cream of tartar" (zupełnie opcjonalnie)
Białka z cukrem roztrzepać w kąpieli wodnej przez 8 minut, następnie w drugiej misce ubijać je przez ok 10 minut, aż piana będzie błyszcząca. Na koniec dodać cream of tartar i ekstrakt.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz