poniedziałek, 31 grudnia 2012

Sylwestrowe czekoladowe babeczki z lukrem rumowym

Za chwilę wybywam na imprezę. Mam pantofelki i suknię, a ze sobą biorę wyjątkowo zamiast wypieków sałatkę. Ale ponieważ moi rodzice zostają sobie w domu z moim nadpobudliwym w tym czasie psem, upiekłam im babeczki - proste, szybkie i pyszne.

Składniki na babeczki:

  • 110 g miękkiego masła
  • 100 g ciemnego cukru
  • 100 g mąki
  • 50 g roztopionej czekolady deserowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko roztrzepane
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • dżem pomarańczowy
  • 125 ml wrzącej wody
Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem. Dodać jajko - ubijać. Dodać czekoladę - mieszać trzepaczką do połączenia. Mąkę wymieszać z sodą i kakao - dodawać do masy na zmianę z wodą. Mieszać tylko do połączenia składników. Nakładać do połowy foremek, nałożyć łyżeczkę dżemu i uzupełnić ciastem.
Piec w 180 stopniach przez 25 minut.

Składniki na lukier:

  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka rumu
Wymieszać dokładnie cukier i rum - lukier powinien być średnio gęsty. Nakładać na lekko przestudzone babeczki.



Smacznego i szampańskiej zabawy :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz