niedziela, 9 grudnia 2012

Cynamonowo-orzechowe renifery

Ogarnęło mnie świąteczne szaleństwo. Wyciągam z zakamarków foremki, wertuję książki i internet w poszukiwaniu inspiracji, szukam ozdób i łażę po pracy z rogami renifera na głowie. Jestem zwierzęciem świątecznym i nigdy nie będę miała dość "Last Christmas". Pierwszy wypiek świąteczny przypadł na Mikołaja, który w pracy świętujemy mnóstwem słodyczy. Przedstawiam cynamonowo-orzechowe babeczki w reniferowej odsłonie.




Składniki na babeczki (ok 24 sztuki):


  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki jogurtu albo maślanki
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
 
Jajka ubić z jogurtem, cukrem i olejem (może być zwykłą trzepaczką) do połączenia składników. W oddzielnej misce przesiać mąkę z proszkiem, sodą, solą i cynamonem. Dodać suche składniki do mokrych - wymieszać do połączenia. Na koniec wmieszać orzechy. Nakładać do 2/3 wysokości foremek, piec w 180 stopniach przez ok 15 minut.


Składniki na masę:
  • 600 g  serka naturalnego kanapkowego (ja użyłam Delikate z Biedronki :))
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Wmieszać cukier do serka, można za pomocą miksera. Nałożyć masę do rękawa cukierniczego i nakładać na przestudzone babeczki.

Do przybrania:
  • draże śmietankowe
  • wiśnie w zalewie
  • orzechy laskowe w czekoladzie
  • precelki
  • odrobina roztopionej czekolady
Najtrudniejsze jest łamanie precelków, więc trzeba się tu uzbroić w cierpliwość. Cała reszta jest już banalnie prosta.

I całe stadko :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz