niedziela, 19 stycznia 2014

Najlepszy sernik na świecie

Nie żartuję - serników jadłam wiele, w różnych miejscach na świecie i w różnych kuchniach. Sama próbowałam swoich sił w sernikach nie raz, ale ten podbił wszystkie kubki smakowe. Jest puszysty, delikatny, śmietankowy w smaku - nie potrzebuje żadnych dodatków, spodu, rodzynek czy skórki pomarańczowej. Użyłam go do tego tortu - jest więc uniwersalny :)

Jest odrobinę czasochłonny i kuchniobrudzący, ale na pewno nie jest trudny. Niech zachętą będą również przepiękne zdjęcia autorstwa mojej koleżanki, Marty, i fakt, że sernik nie zdążył ostygnąć, tak jak powinien, za to zniknął w mgnieniu oka. W tej wersji, specjalnie na potrzeby sesji zdjęciowej, był robiony na spodzie z kakaowych herbatników, z borówkami i polewą z mlecznej czekolady.

 


Składniki na spód

  • opakowanie kakaowych herbatników
  • 50 g roztopionego masła
Herbatniki pokruszyć - można w blenderze - dodać masło (jeśli masa się nie klei, to można dodać więcej masła), żeby uzyskać konsystencję mokrego piasku, wyłożyć spód blaszki.

Składniki na sernik (składniki są na dużą prostokątną blaszkę - 25x35 cm, do okrągłej o średnicy 22 cm robiłam z połowy porcji):
  • 1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie (ja używam twarogu w kubełku z Piątnicy)
  • 450 g cukru
  • 10 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (40 g)
  • ziarenka z 2 lasek wanilii + 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 ml śmietany kremówki
Masło utrzeć na puch, dodawać ser i nadal ucierać na puszystą masę. W drugiej misce utrzeć do białości żółtka z cukrem - dodać je do masy serowej i zmiksować. Dodać kaszę mannę, budyń i wanilię - zmiksować do połączenia.

Oddzielnie ubić śmietanę kremówkę - wmieszać ją delikatnie do masy serowe, a następnie ubić białka (przy wcześniejszym ubiciu białek podejdą wodą, więc lepiej zrobić to na bieżąco) i dodać je do sera. Na końcu można dodać dowolne dodatki.



Piec w 180 stopniach w kąpieli wodnej przez ok 60 minut - środek powinien być sprężysty. Najlepiej nie otwierać piekarnika i studzić sernik w wyłączonym piekarniku, żeby nie narażać go na różnice temperatur. Z wyjmowaniem z blaszki i krojeniem poczekać do całkowitego ostygnięcia, a najlepiej odstawić sernik na całą noc - jeśli ktoś ma w sobie tyle silnej woli :)

Składniki na polewę:
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 125 ml śmietany kremówki
Czekoladę z kremówką roztopić na małym ogniu, polać przestudzony sernik. Można ozdobić dowolnie :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz