niedziela, 19 stycznia 2014

Babeczki baklava

Odgrzebując wspomnienia i buszując pomiędzy folderami trafiłam na zdjęcia z majówkowej wyprawy do Stambułu. Pachnące słońcem i przyprawami powietrze, kilometrowe kolejki do Haga Sophii, smak ayranu i błogość lenistwa w parku Gulhane, mocna słodka herbata. Nawet problemy z noclegiem nie zaburzyły nam radości z włóczenia się po zakurzonych uliczkach.

Takie miały być też babeczki baklava - słodkie, pachnące nieświątecznym cynamonem, klejące się od miodu. Przepis luźno inspirowany tym.


Składniki na nadzienie:
  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów laskowych
  • 0,5 szklanki brązowego cukru (ciemny muscovado)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki roztopionego masła
Wszystkie składniki na nadzienie mieszamy w miseczce.

Składniki na babeczki:
  • 1 szklanka i 7 łyżek mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,25 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 280 ml maślanki
  • ok 0,5 szklanki płynnego miodu
Wymieszać jednej w misce wszystkie suche składniki, w drugiej mokre (jajko, maślankę i masło) i dodać je do suchych. Wymieszać do połączenia się składników. Ciasto nakładać do 1/3 wysokości do foremek, dodać ok łyżeczkę nadzienia, przykryć ciastem do 2/3 wysokości papilotki/ foremki i posypać z wierzchu pozostałym nadzieniem. Piec w 180 stopniach przez ok 10-15 minut, do zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika polać miodem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz