Ufff... Strasznie długa nazwa dla babeczek, których inspiracją były Irish Cream Hot Fudge Cupcakes. W związku z tym, że nawiązałam współpracę wypiekową z pewną fajną kawiarnią w moim mieście, moje ambicje rosną. Co tydzień więc szukam czegoś spektakularnego, pysznego, ale jednocześni czegoś, co będę mogła bezproblemowo upiec w piątkowy wieczór po pracy. Tak, tak - jestem szaloną imprezowiczką - co piątek w kuchni ;). Ponieważ w barku zalegał likier czekoladowy, który bardziej nadawał się do deserów niż delektowania się nim w kieliszku, postanowiłam zamienić Irish Cream z oryginalnego przepisu właśnie na Liquore al Cioccolato (swojego czasu dostępny w Biedronce za 25 zł). Wyszła czekoladowo-kawowo-alkoholowa bomba.
Składniki na babeczki (12 standardowych)
- 100 ml likieru czekoladowego
- 3 łyżki ubitego jajka
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 90 g mąki
- 140 g cukru (można dać mniej)
- 1/3 szklanki + 2 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki mocnej zaparzonej kawy
- 6 łyżek miękkiego masła
Jajka, likier i ekstrakt waniliowy rozbełtać widelcem w kubku. Cukier, mąkę, sodę, proszek, sól i kakao wymieszać w dużej misce. Dodać masło w kawałkach i roztrzepane składniki - zmiksować, żeby wszystko było mokre. Dodać kawę - zmiksować do połączenia. Nałożyć do papilotek, piec w 180 stopniach prze ok 25 minuty. Babeczki po upieczeniu muszą być sprężyste - po lekkim naciśnięciu czubka wracają do swojej formy. Odstawić babeczki do całkowitego ostudzenia. Wydrążyć środki babeczek, żeby zrobić miejsce na nadzienie.
Składniki na nadzienie (na tę ilość babeczek spokojnie zrobiłabym z połowy podanej porcji):
- 175 ml + 2 łyżki śmietany kremówki
- 1,5 tabliczki mlecznej czekolady
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki likieru czekoladowego
Kremówkę z czekoladą rozpuścić w kuchence mikrofalowej (można też zagotować śmietanę i zalać nią czekoladę) - wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać masło i likier, przestudzić. Schłodzić w lodówce, żeby masa zgęstniała. Nakładać do wydrążonych przestudzonych babeczek.
Składniki na krem maślany (tutaj też zmniejszyłabym ilość):
- 230 g miękkiego masła
- 3 kubki cukru pudru (krem jest obrzydliwie słodki :))
- 70 ml likieru czekoladowego
Utrzeć masło z cukrem na puch, dodawać w trakcie ucierania powoli likier. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i nakładać na nadziane babeczki.
Składniki na sos:
- 0,5 kubka kakao
- 0,5 tabliczki czekolady mlecznej
- 2/3 kubka cukru
- 0,5 kubka zaparzonej kawy
- 0,5 kubka likieru czekoladowego
Wszystko umieścić w rondelku i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez minutę. Przestudzić i polewać babeczki przed samym podaniem.
Mm, pyszne, zwłaszcza ten krem! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń