Zima nie odpuszcza, więc spośród moich najpopularniejszych aktywności króluje przeglądanie kolorowych blogów i oglądanie seriali w rytm jedzenia słodkości. Brak słońca, ciepła i zielonej trawy rekompensuję sobie kalorycznymi i przesłodkimi przekąskami. Według mojej mamy ten deser (ciężko to nazwać ciastem) jest jednym z najlepszych. Według mnie jest jednym z najprostszych w przygotowaniu i najpyszniejszych w jedzeniu. Przed Państwem banan z toffi i bitą śmietaną, czyli banoffee cupcakes zainspirowane tym przepisem.
Składniki na ciastka (11 sztuk):
- 1 kubek (o pojemności 275 ml) pokruszonych ciastek półsłodkich (herbatniki holenderskie)
- 1/4 szklanki czekoladowej posypki
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki roztopionego i przestudzonego masła
Ciastka pokruszyć za pomocą blendera, dodać sól, posypkę i cukier - dokładnie wymieszać. Do okruchów dodać masło, wymieszać dokładnie do konsystencji mokrego piasku (można użyć więcej masła). Wyłożyć blaszkę do babeczek papilotkami i wysypać na dno każdej z nich porcję ciastek, wycisnąć po bokach, żeby utworzyła się ciasteczkowa foremka. Schować do lodówki.
Składniki na nadzienie:
- 2 banany
- łyżka soku z cytryny
- 115 g masła
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego gotowanego
- 2 łyżki melasy*
- 70 g brązowego cukru*
Mleko z masłem, melasą i cukrem roztopić w garnuszku cały czas mieszając. Doprowadzić na małym ogniu do bulgotania i gotować ok 4 minuty. Zostawić do przestygnięcia. Banany drobno pokroić (plasterek na 4 części), skropić sokiem z cytryny, żeby nie sczerniały i wyłożyć na schłodzone ciasteczka. Znowu schować do lodówki. Wystudzoną masę nakładać do foremek. Pozostawić w lodówce najlepiej na całą noc.
Składniki na wierzchnią warstwę:
- 400 g śmietany kremówki do ubijania
- 4 łyżki cukru waniliowego
- 1 banan pokrojony na małe kawałki
- pół tabliczki czekolady
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Rozsmarować ją na blaszce wstawić do lodówki do zastygnięcia. Wyciągnąć z lodówki i łopatką odkrajać pojedyncze paski. Na masę toffi wyłożyć banany, ubić śmietanę z cukrem, wyłożyć ją na masę i banany. Na wierzch położyć czekoladę.
Przesłodkiej końcówki zimy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz