poniedziałek, 18 lutego 2013

Banoffee cupcakes

Zima nie odpuszcza, więc spośród moich najpopularniejszych aktywności króluje przeglądanie kolorowych blogów i oglądanie seriali w rytm jedzenia słodkości. Brak słońca, ciepła i zielonej trawy rekompensuję sobie kalorycznymi i przesłodkimi przekąskami. Według mojej mamy ten deser (ciężko to nazwać ciastem) jest jednym z najlepszych. Według mnie jest jednym z najprostszych w przygotowaniu i najpyszniejszych w jedzeniu. Przed Państwem banan z toffi i bitą śmietaną, czyli banoffee cupcakes zainspirowane tym przepisem.


Składniki na ciastka (11 sztuk):
  • 1 kubek (o pojemności 275 ml) pokruszonych ciastek półsłodkich (herbatniki holenderskie)
  • 1/4 szklanki czekoladowej posypki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki roztopionego i przestudzonego masła
Ciastka pokruszyć za pomocą blendera, dodać sól, posypkę i cukier - dokładnie wymieszać. Do okruchów dodać masło, wymieszać dokładnie do konsystencji mokrego piasku (można użyć więcej masła). Wyłożyć blaszkę do babeczek papilotkami i wysypać na dno każdej z nich porcję ciastek, wycisnąć po bokach, żeby utworzyła się ciasteczkowa foremka. Schować do lodówki.

Składniki na nadzienie:
  • 2 banany
  • łyżka soku z cytryny
  • 115 g masła
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego gotowanego
  • 2 łyżki melasy*
  • 70 g brązowego cukru*
Mleko z masłem, melasą i cukrem roztopić w garnuszku cały czas mieszając. Doprowadzić na małym ogniu do bulgotania i gotować ok 4 minuty. Zostawić do przestygnięcia. Banany drobno pokroić (plasterek na 4 części), skropić sokiem z cytryny, żeby nie sczerniały i wyłożyć na schłodzone ciasteczka. Znowu schować do lodówki. Wystudzoną masę nakładać do foremek. Pozostawić w lodówce najlepiej na całą noc.


Składniki na wierzchnią warstwę:
  • 400 g śmietany kremówki do ubijania
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 1 banan pokrojony na małe kawałki
  • pół tabliczki czekolady
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Rozsmarować ją na blaszce  wstawić do lodówki do zastygnięcia. Wyciągnąć z lodówki i łopatką odkrajać pojedyncze paski. Na masę toffi wyłożyć banany, ubić śmietanę z cukrem, wyłożyć ją na masę i banany. Na wierzch położyć czekoladę.

Przesłodkiej końcówki zimy!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz