Moje pierwsze babeczki na zamówienie - komunia znajomej. Przetestowane tydzień wcześniej w wersji pomarańczowej spotkały się z aprobatą domowników, więc urozmaiciłam je trochę na uroczystość.
Ciasto
- 1 1/3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki sody
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
Mąkę przesiać z cukrem pudrem, solą, sodą i proszkiem. W osobnym naczyniu wymieszać olej, mleko i jajko. Dodać mokre składniki do suchych - wymieszać łyżką do połączenia się składników. Dodać startą skórkę z cytryny i pomarańczy - wymieszać. Nakładać ciasto do 2/3 wysokości papilotek, piec 22 minuty w 160 stopniach.
Lukier (królewski) - zapożyczony z niezastąpionego bloga
Moje Wypieki
- 2 białka
- 3 szklanki cukry pudru (po drugiej dosypywać stopniowo, mi zeszło ok 3,5 szklanki)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Utrzeć wszystkie składniki na gładką masę (robiłam to tradycyjną pałką). Przyozdobić babeczki - ja musiałam szczyty moich wyrośniętych babeczek ściąć, żeby lukier ładnie wypełniał pozostałą przestrzeń w papilotkach. Kwiatki do ozdoby kupiłam :).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz